Stamppotten zijn echt Nederlands volksvoedsel. Een stamppot is een door elkaar gestampte massa gekookte aardappels en verse groentes. Het is eenvoudig eten, zeker- maar het is ook vullend, goedkoop, en gezond. Ook in het buitenland vinden we gerechten met aardappels en groente als belangrijkste ingrediënten. De Belgische stoemp, het Ierse colcannon en het Catalaanse trinxat lijken er sterk op.
Hoe maak je stamppot?
Stamppot is heel makkelijk te maken. Aardappels en groenten worden gekookt tot ze gaar zijn, en dan met een speciale stamper met kracht door elkaar heen geperst. Daarbij kan er een scheut (karne)melk en een klontje boter worden toegevoegd, maar nodig is het niet. Er mag kookvocht in de groenten achterblijven, en de stamppot kan tot elke gewenste consistentie gestampt worden.
Opdienen
Meestal wordt stamppot geserveerd met rookworst, spekjes, jus, of één van de stoofgerechten die uniek zijn voor Nederland. Ook zure uitjes, augurken, noten en andere extraatjes zijn populair.
Welke variaties zijn er?
Dit gerecht is winterkost en wordt traditioneel gemaakt met wintergroenten. Maar eigenlijk kan je stamppot maken van alles wat voorhanden is – zolang er maar aardappels inzitten! De meest bekende recepten gebruiken boerenkool, zuurkool, prei, raapsteeltjes, wortels en uien. Stamppot andijvie is een zomerse variant.