De Nederlandse keuken is niet verfijnd – niet in ingrediënten, maar ook niet in de uitvoering. Veel voedsel is domweg gekookt of gestoofd tot het gaar is. Voor een deel is onze culinaire traditie veroorzaakt door de armoede van de 19e eeuw en de opkomst van de Huishoudschool, waar meisjes leerden om eenvoudig en goedkoop te koken.

Toch kunnen ook simpele stoofgerechten heerlijk zijn. Bovendien zijn ze goedkoop en snel te maken. Dit zijn een paar Nederlandse klassiekers.

Hachee

Veel simpeler dan hachee wordt lekker eten niet. Heel veel uien en vlees worden urenlang op een zacht vuurtje gekookt met kruiden zoals laurier, kruidnagels en suiker. Deze stoofpot wordt dan over aardappels geserveerd en traditioneel opgediend met rode kool. Door de rijke smaak van de gekarameliseerde uien is dit onverwacht lekker comfort food.

Zoervleis

Uit het Zuiden van ons land vinden we zoervleis, dat van oorsprong van het goedkope paardenvlees gemaakt wordt. Het vlees wordt mals door het te marineren in azijn. Daarna wordt het gestoofd met peperkoek, appel- of perenstroop en kruiden, waardoor het eindresultaat een dikke, zoetzure stoofpot is.

Filosoof

Een smakelijke studentenhap van rundvlees, aardappels en uien, dat gaar wordt gekookt en daarna in deeg wordt gebakken. Daardoor krijg je een gerecht dat op een Engelse pie lijkt en met appelmoes geserveerd wordt. Waarom heet het filosoof? Omdat je eindeloos kunt filosoferen over nieuwe ingrediënten om erin te stoppen!

Kruudmoes

Op de Veluwe wordt gort (gepelde gerst) met spek in (karne)melk tot een dikke pap gekookt. Daaraan wordt, vrij uniek voor Nederland, veel verse kruiden toegevoegd. Peterselie, selderie, venkel en een paar inheemse planten zijn populaire keuzes. Het geheel wordt geserveerd met rookworst.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *